top of page

GOOGLE DATA a SEO

Takže v Českej republike a na Slovensku sme sa stali partnerom SEO Optimalizácie a oficiálnym spustením nástroja Google Data. V čom pomáha našim klientom a v čom môže pomôcť vám?

Bolo možné využiť službu Google Data už v minulosti pomocou VPN a mnoho našich klientov ju využíva. Tak, ako aj ich globálne sprístupnenie je jednoznačne pozitívnym krokom.

Google Data Studio je nástroj, ktorý umožňuje efektívne pracovať s dátami, dať ich do kontextu a interpretovať ich. K tomu disponuje celým radom nástrojov - umožňuje importovať údaje z iných nástrojov Google ako Google Analytics, Search Console, AdWords alebo Youtube Analytics.

Okrem toho je možné importovať údaje z Google Spreadsheet prípadne z rôznych typov SQL databáz - Cloud SQL od spoločnosti Google, priamo mySQL alebo PostgreSQL.

S importovanými údajmi je však potrebné ďalej pracovať. V tom je hlavná prínos Google Data Studio.

Dôležité údaje sú na jednom mieste a v súvislostiach.

Ak dáme údaje pripravené na použitie, Google Data Studio ponúka širokú škálu možností vizualizácie. Môžete použiť klasické sady grafov, tabuliek, máp, môžete vložiť obrázky alebo interaktívne prvky na výber časového obdobia alebo napríklad prvky na výber určitých nákupných kanálov.

Jednotlivé správy môžu byť štruktúrované na stránkach, napríklad na jednej stránke môžete získať všeobecný prehľad najdôležitejších metrík a na ďalšej stránke podrobnejšie prehľad o platených reklamách v službe AdWords.

Niektoré systémy sa nemusia prihlásiť do niekoľkých rôznych systémov a následne sa zložito preklikujú týmito systémami, aby našli čo hľadali.

Pri základných prehľadoch stačí mať účet Google, prístup k konkrétnemu prehľadu v údajovom štúdii a, ak je správa dobre pripravená, nemusíte pokračovať v základnej orientácii.

Dôležité je však, že služba Google Data Studio nezodpovedá podrobným prehľadom konkrétneho nástroja, ani ad hoc zisťovanie špecifických informácií. Ak je potrebné napríklad zistiť návštevnosť konkrétneho kanálu, je vhodné použiť zdrojový nástroj sám pred vypracovaním správy v službe Google Data Study.

bottom of page