top of page

ČR Na podozrivé firmy, ktoré sa chcú vyhnúť daniam, sa chystá nútený správca

PRAHA Keď úradníci finančnej správy získajú podozrenie, že firma sa chystá vyhnúť plateniu daní, môžu dnes použiť obávanú zbraň: zaisťovací príkaz. Tým môžu zabaviť majetok spoločnosti. Len málo nástrojov berniho úradu je ale takým terčom kritiky. Podľa informácií médií majú zaisťovacie príkazy na svedomí aj koniec niekoľkých zrejme poctivých firiem. Tiež väčšina poslancov a v niektorých prípadoch aj Najvyšší správny súd si myslí, že ide o opatrenie zbytočne prísne a pre podnikateľov likvidačné. Finančná správa preto podľa informácií LN prichádza s plánom, ako prísny postup v odôvodnených prípadoch zmierniť. Namiesto zabavenie majetku by chcela zaviesť čosi ako nútenú správu. Ak úrad u konkrétnej spoločnosti vyhodnotí vysoké riziko, že daň v termíne nezaplatí, miesto zablokovania majetku by na takýto daňový subjekt dohliadal až do zaplatenia dane určený správca. Podobný tým, ktorí fungujú v insolvenčnom konaní. Dočasne by riadil chod firmy. "Takúto formu akejsi nútenej správy zatiaľ legislatíva neumožňuje. Dal som podnet na spracovanie vecného zámeru prípadné novely zákona, následne o tom chceme diskutovať s ďalšími odborníkmi, "potvrdil zámer generálny riaditeľ Generálneho finančného riaditeľstva Martin Janeček. Správca by tiež dohliadal na to, aby majitelia nevyviedli časť alebo celý majetok niekam do neznáma a firmu ešte pred úhradou dane nenechali účelovo skrachovať. Alebo by využili inštitút predaj zadlženej sro. Čo je zavedená taktika rôznych nastrčených bielych koní pri rozsiahlych karuselových podvodoch s DPH.

Jednou z podmienok pre takýto miernejší spôsob zabezpečenia dane by zrejme bola predchádzajúca dlhšia história firmy a jej daňová bezúhonnosť.

Prvú analýzu toho, v akých parametroch zákon upraviť, by podľa Martina Janečka mohla mať finančná správa hotovú v septembri. Novela by po prípravnom konaní a prerokovanie vo vláde a v parlamente mohla začať platiť najskôr budúci rok, ale skôr až v roku nasledujúcom. Asociácie konkurzných správcov (ASIS) podobné opatrenia víta. "Úvaha o riešení platobného zadrhnutiu fungujúce firmy bez použitia zaisťovacieho príkazu je rozumná," reaguje právnik a predseda Rady expertov ASIS Michal Žižlavský.

Nevylievať s vaničkou aj dieťa Berni správa sa dostala v súvislosti s hedžovými príkazy a následnú exekúcií majetku pod paľbu kritiky tento rok v máji. Poslanci vtedy odhlasovali uznesenie, v ktorom požadujú, aby k zhabanie majetku dochádzalo len v odôvodnených prípadoch, aby nelikvidovali poctivé firmy. Premiéra Bohuslava Sobotku vyzvali, aby na to dohliadol. Predtým napríklad relácia Reportéri ČT upozornil na prípady niektorých firiem, ktoré sa do klieští zaisťovacích príkazov dostali údajne neoprávnene a vplyvom následnej konfiškácie majetku museli ukončiť činnosť. Aj Najvyšší správny súd, ku ktorému sa dostali prípady postihnutých firiem, upozornil, že by finančná správa mala postupovať citlivejšie.

Jej šéf Janeček vtedy argumentoval, že vydanie zaisťovacieho príkazu predchádza dôkladná a niekoľkostupňová rešerše danej firmy a k nespravodlivému postihu daňového subjektu môže dôjsť len ojedinele, ak vôbec.

Dozorný orgán so zvláštnym povolením Rad poslancov to však vidia inak. "Je to vážny problém, pretože tento celkom mimoriadny inštrument je zneužívaný," uviedol už v máji napríklad predseda TOP 09 Miroslav Kalousek. Prezidentka Komory daňových poradcov Petra Pospíšilová zase pripomína, že podvodníci hocikedy do svojho reťazca prepojených nastrčených firiem zapojí aj nič netušiaci poctivú spoločnosť. "Zhabanie majetku logicky každú firmu paralyzuje. Pokiaľ nemá možnosť nakladať ďalej so svojimi prostriedkami, musí prepustiť ľudí, znamená to jej ekonomickú smrť. Zo strany finančnej správy by to chcelo trochu citlivejší prístup. A akási nútená správa by mohla predstavovať riešenie na diskusiu, "hovorí Pospíšilová. Právnik Žižlavský pripomína, že dôležité bude správne rozlišovať situácie, kedy pôjde o prechodné takzvanej platobnej zadrhnutí a kedy sa už firma nachádza v úpadku. "Pre úlohu strážcov či dočasných správcov je vhodné využiť insolvenčný správca so zvláštnym povolením. Toto povolenie udeľuje ministerstvo spravodlivosti obmedzenému okruhu konkurzných správcov, "uviedol Žižlavský pre LN. Finančná správa zverejnila porovnanie vydaných príkazov za minulé dva roky. V roku 2015 ich bolo celkovo 1605 na 424 firiem alebo podnikateľov. Vlani išlo o 1561 príkazov pre 309 subjektov. Proti celkovému počtu 4990 zaisťovacích príkazov, vydaných od začiatku roku 2013 do tohtoročného marca, bolo podané späť k finančnému úradu 2279 odvolanie, a to od 528 dotknutých firiem. Príslušný odvolací orgán zrušil dva príkazy. Z údajov berni spravy tiež vyplýva, že zo spomínaných 528 dotknutých firiem sa potom 121 bránilo zabavenie majetku žalobou ku krajským súdom. Zrušenie zaisťovacieho príkazu sa nakoniec domohli po mnohých mesiacoch šesť podnikateľov a firiem.

bottom of page